Skip to main content

Джерело №1

Бальнеологічне багатство Трускавця не обмежується тільки одною «Нафтусею». Широкого застосування в лікуванні набула ще одна мінеральна вода джерела №1 «Марія».

Джерело№1 «Марія» знаходиться в західній частині Курортної балки. Джерело по складу хлоридно-сульфатно-гідрокарбонатно натрієво-магнієве з мінералізацією від 2,68 до 8,62 г/л з кремнекислотою і залізом. Джерело експлуатується з 1833 року. На даний час використовується вода свердловини 7-К, яка за фізико-хімічними і лікувальними властивостями аналогічна воді джерела №1.
За клінічними спостереженнями, вода джерела № 1 близька до ізотонічних вод, не затримується довго в шлунку, не викликає різких осмотичних коливань і не дратує його слизової оболонки, вона розріджує слиз в шлунку і сприяє її видаленню.
У теплому вигляді вода зменшує запальний процес слизової шлунку, майже не підвищує секрецію і кислотність шлункового соку, розслаблює спазм воротаря і тим самим усуває одну з найважливіших причин шлункових болів. Швидко надходячи в дванадцятипалу кишку і всмоктуючись, вона рефлекторно гальмує секрецію шлунку і одночасно знижує кислотність шлункового соку.
У холодному вигляді вода джерела № 1, навпаки, діючи на слизову оболонку і залозистий апарат шлунку, збільшує секрецію шлунку і кислотність шлункового соку.
Таким чином, вода джерела № 1 сприяє покращенню перебігу хронічних гастритів як з підвищеною, так і зі зниженою секрецією і кислотністю, сприяє відновленню секреторної функції шлунку до норми, що підтверджується цілим рядом проведених на курорті експериментальних робіт і клінічних спостережень.
Аналогічну дію вода джерела № 1 діє на кишківник, стимулюючи його секреторну діяльність і регулюючи перистальтику, зупиняючи одночасно запальний процес і зменшує спазми в різних відділах кишківника.
Крім того, на підставі цілого ряду клінічних спостережень, встановлено стимулюючу дію води джерела № 1 на жовчоутворюючу функцію печінки і жовчовидільну функцію жовчного міхура.
Таким чином, вищенаведені дані говорять про те, що джерело № 1 показано:
1. При хронічних захворюваннях шлунку, гастритах з підвищеною та зниженою секрецією і кислотністю, а також при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки поза періодом загострення.
2. При хронічних захворюваннях кишківника: колітах і ентероколітах, закрепах, атонії кишківника тощо.
3. При хронічних захворюваннях печінки і жовчних шляхів: гепатитах, холециститах, гепатохолециститах, ангіохолітах та ін.
Призначається мінеральна вода джерела №1 «Марія» разом з «Нафтусею» через певні інтервали часу в залежності від основного і супутнього захворювання. Також «Марія» може призначатися самостійно , в залежності від діагнозу.

Інші статті

Контакти

  • Адреса : м.Трускавець, 82200 Львівська обл. вул. С.Бандери 44
  • Email : Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Телефони : +38 (03247) 6-61-86

  • комп‘ютерна томографія та мамографія : +38(097)369-53-02

Ми в соцмережах

© Санаторій Шахтар Веб дизайн ArtWeb