Skip to main content

Лікування в Трускавці хворих цукровим діабетом

Цукровий діабет , швидко прогресуюче захворювання, набуло в останні десятиліття епідеміологічного характеру по поширенню в цілому світі.

Кількість пацієнтів, які страждають на цукровий діабет , у світі прогресивно збільшується. За оцінкою експертів ВООЗ, до 2015 року в світі прогнозується приріст числа хворих, що страждають на цукровий діабет , до 300 млн. чоловік. За даними Американської діабетологічної асоціації, щорічно виявляється 800 000 нових випадків захворювання ЦД, переважна більшість яких - пацієнти з цукровим діабетом 2 типу.
Причини такого бурхливого зросту захворювання пов’язані зі зміною способу життя людей, зниженням фізичної активності, стреси, активні психоемоціональні процеси в суспільстві, наростанням ожиріння внаслідок калорійнішого харчування, використання в харчовій промисловості різноманітних замінників цукру та смакових стимуляторів, ГМО, та інше.
Небезпека такого бурхливого прогресування поширеності цукрового діабету криється в наростанні серцево-судинної летальності людства, оскільки розвиток цукрового діабету супроводжується 2-3-кратним зростанням судинних ускладнень, таких як ретинопатія, нейропатія, нефропатія, інфаркти та інсульти.
Медикаментозна терапія в клінічній практиці при лікуванні цукрового діабету 2 типу застосовуються в прийомі пероральних цукрознижуючих засобів. Обов’язковим компонентом комплексної терапії і реабілітації хворих цукровим діабетом являється санаторно курортне лікування в Трускавці. Відмічається позитивний вплив, як на метаболічні (обмінні) порушення, так і на ускладнення зі сторони серцево-судинної, нервової і травної системи.
Ще в далекому 1955 році, розроблені покази для скерування хворих цукровим діабетом на курорт Трускавець: цукровий діабет легкої і середньої степені важкості в стані стійкої компенсації без схильності до гіпоглікемії і кетоацидозу і при відсутності виражених ускладнень.
В санаторії Шахтар, спеціальна підготовка медперсоналу, тісний взаємозв’язок з спеціалізованим дієтичним харчуванням, лікувальними і діагностичними кабінетами привели до значного покращення ефективності санаторно-курортного лікування цукрового діабету. Результати лікування хворих цукровим діабетом на курорті багато в чому обумовлені адекватністю призначення процедур. Для цього в перші дні перебування хворого в санаторії оцінюють, згідно класифікації експертів ВОЗ, клінічну форму діабету, степінь важкості, стан компенсації і наявність ускладнень.
Комплексне лікування хворих цукровим діабетом на курорті Трускавець включає санаторно-курортний режим, дієтотерапію, цукрознижуючі препарати, внутрішній прийом мінеральних вод, різноманітні ванни і гідропатичні процедури, лікувальну фізкультуру, психотерапію, озокерит і апаратну фізіотерапію по показам, як правило при ускладненнях.
Дієтотерапія являється найважливішим і невід’ємним компонентом комплексного санаторно-курортного лікування. Дієта забезпечує фізіологічне повноцінне харчування, корегує порушені гормональні зсуви і обмінні процеси, її калораж повинен відповідати енергетичним витратам організму. Харчування хворих проводять в рамках дієти № 9.
Важливе місце в комплексному курортному лікуванні хворих цукровим діабетом займає внутрішній прийом мінеральних вод. Відомо, що мінеральні води сприяють стимуляції глікогеноутворюючій функції печінки , різко порушеної при цукровому діабеті, а також зниженню рівня глікемії, підвищується утворення глікогену в печінці, покращення транспортування глюкози в тканини. Оскільки основним лікувальним фактором курорту Трускавець являється слабомінералізована сульфатно-гідрокарбонатно кальцієво-магннієва вода «Нафтуся», то при її застосуванні відмічається стимуляція виділення панкреозиміну і гастрину, котрі в свою чергу підсилюють секрецію інсуліну.
Хворим призначають «Нафтусю» три рази в день, за 1 годину до їди з розрахунку 3-4 мл на 1 кг. Маси тіла на прийом 18-20 С, при супутній патології органів травлення – 37-40 С.
Для лікування хворих цукровим діабетом на курорті Трускавець застосовують слабосульфідні хлоридно-натрієві мінеральні або штучні вуглекислі ванни, на курс 8-10 процедур. З гідропатичних процедур широко застосовують різноманітні душі. Підводний гідромасаж, дозоване плавання в лікувальному басейні. Особливо показані ці процедури хворим цукровим діабетом ускладненим ожирінням і діабетичною ангіопатією кінцівок. Застосування гідротерапії сприяє підвищенню толерантності до вуглеводів і нормалізує секрецію інсуліну.
В комплексному санаторно-курортному лікуванні хворих цукровим діабетом одне з найважливіших місць займає лікувальна фізкультура. Раціональне фізичне навантаження веде до підвищення засвоєння цукру м’язами, підвищенню активності окислюючих ферментів, сприяє зниженню маси тіла, підвищує толерантність організму до вуглеводів, зменшенню глікемії і глюкозурії, нормалізує обмінні процеси в стінках судин і сповільнює розвиток діабетичної ангіопатії.
Пелоідотерапія, а саме використання озокериту, застосовується тільки для лікування ускладнень цукрового діабету (поліневрити, ангіопатія кінцівок) або супутніх захворювань опорно-рухового апарату, органів травлення, урологічної або гінекологічної патології.
Апаратну фізіотерапію при неускладненому цукровому діабеті використовують порівняно рідко. Назначають індуктотермію або електрофорез 2% розчином цинку хлориду на ділянку проекції підшлункової залози. СМС (ампліпульстерапія), ультразвук, лазеротерапія, магнітотерапія. Вищевказані процедури призначаються через день, 8-10 сеансів на курс лікування.
Термін санаторно-курортного лікування – 18-21-24 дні.
Протипокази: важка форма цукрового діабету 1-го типу з виснаженням, інсулін резистентністю, виражена декомпенсація діабету з кетоацидозом, лабільний перебіг, виражені поліневропатії, макро-і мікроангіопатії з явищами стенокардії і порушенням мозкового кровообігу, різні незворотні порушення кровообігу в судинах нижніх кінцівок, нирок, сітківки.

Інші статті

Контакти

  • Адреса : м.Трускавець, 82200 Львівська обл. вул. С.Бандери 44
  • Email : Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Телефони : +38 (03247) 6-61-86

  • комп‘ютерна томографія та мамографія : +38(097)369-53-02

Ми в соцмережах

© Санаторій Шахтар Веб дизайн ArtWeb