Skip to main content

Дельфінотерапія

Перші згадки тісної дружби людини і дельфіна сягає глибокої давнини. Так Греки називали дельфінів "священними" і створили образ божка Аполлона на горі Парнас в Дельфах, в формі дельфіна. Вбивство дельфіна в Древній Греції вважалося важким злочином і каралося смертю.

Перші наукові дослідження взаємодії людини і дельфіна розпочалися в США в 70х роках 20 століття. Було відзначено надзвичайно позитивний вплив на психоемоційний стан, при перебуванні дітей з дельфінами. Практичне застосування в лікуванні і реабілітації дітей вперше розпочали в Німеччині місті Нюрнберзі.
Проект по вивченню і практичному застосуванню з лікувальною цілю перебування з дельфінами, очолив професор Ервін Брайтенбах. Вже в перші тижні експерименту, ігор у воді з дельфінами дали надзвичайно позитивний і обнадійливий результат. Десятеро з дванадцяти дітей з психічними відхиленнями, після перебування у воді з дельфінами та виконанні з ними деяких вправ, стали спокійнішими та почали більш адекватно сприймати навколишній світ, покращилася розумова діяльність та мова.
Практичне застосування дельфінотерапії в Україні налічує 10 років. В даний час активно проводяться практичні і теоретичні напрацювання у використанні цього унікального методу лікування, із залученням різних фахівців в галузі медицини і реабілітації.
Наші наукові методики в галузі дельфінотерапії постійно розвиваються і оновлюються, забезпечуючи позитивний і довготривалий ефект в лікуванні та реабілітації хворих. Доведено позитивний терапевтичний ефект в застосуванні дельфінотерапії як для дітей так і для дорослих та старших людей.
Дельфінотерапія — метод лікування, побудований на взаємо спілкуванні людини і дельфіна або групи дельфінів в воді, спільному плаванні та іграми з використанням певних лікувальних методик.
Перебування в спілкуванні з дельфіном нормалізує психоемоційний стан людини, зникає психологічне напруження, настає відчуття спокою, відкриваються нові можливості в адаптації наслідків стресових ситуацій.
Позитивний ефект цього методу лікування відзначається в психологічній реабілітації людей котрі потрапили в екстремальні умови: бойові дії, аварії, стихійні лиха та інші потужні стреси. Після проходження курсу дельфінотерапії покращується сон, зникає втома, мігрень, депресивні стани тощо.
Взаємо спілкування з дельфінами покращує лікування таких захворювань як, аутизм, хворий вільніше починає входити в контакт з оточуючими, синдрому Дауна, покращується пам'ять, увага, мислення, а також в дітей з ДЦП, відновлюються рухи, збільшується рухова амплітуда.
В основі дельфінотерапії розглядається так звана "сонофоретична модель". Так дельфін виступає як природний ультразвуковий випромінювач (сонар), під його впливом відбувається позитивний вплив на ЦНС та інші органів пацієнта. Така теорія не дає відповіді на всі запитання пов’язані з лікуванням. Так дійсно, в звуках мови спілкування дельфінів присутній і ультразвуковий діапазон. Скоріш за все ультразвук виступає , як несуча частота для біологічно активної інформації клітинного рівня, впливає на проникливість клітинних мембран, нормалізує біохімічні процеси в тканинах людини, що в кінцевому результаті веде до відновлення уражених клітин.
Спілкування з дельфіном, в якому поєднується унікальні фізичні дані і інтелект, використання невербальних засобів спілкування в спільних іграх, а також особливе ставлення до дельфіна людиною, виступає потужним психотерапевтичним лікувальним фактором, викликає позитивні емоції, заспокійливий (седативний) ефект, врівноважує психоемоційну картину.
Після проходження дельфінотерапії в людини кардинально змінюється ставлення до себе та оточуючих людей і природи. Людина починає виходити з самоізоляції, в рази збільшується інтерес до оточуючого світу, що призводить до оптимізації і підвищенню якості соціальних відносин.
Активно відновлюється робота мозку, покращується пам'ять, стимулює вербальну експресію, сприяючи мовному і сенсомоторному розвитку аутичних дітей та дітей зі зниженим інтелектом, покращується процес розвитку особистості.
Заповнюється дефіцит спілкування і пов'язаний з цим позитивний емоційний стан та покращуються відносини між дітьми і батьками.
Курс дельфінотерапії складається з декількох етапів котрі підрозділяються на підготовчий, основний і заключний. Кожний етап передбачає відповідну терапевтичну програму і підбирається індивідуально в залежності від виду і важкості захворювання, віку статі. Відповідно спеціаліст призначає тривалість і інтенсивність проведення курсу дельфінотерапії. Лікування комплексне, поєднується з виконанням фізичних вправ, малювання , ліплення застосовуються різноманітні психотерапевтичні методики.
Постійно ведеться робота по вдосконаленню цього унікального методу лікування, та потрібно пам’ятати що «чудеса» в лікуванні досягаються після кропіткої роботи і бажання одужати.

Інші статті

Контакти

  • Адреса : м.Трускавець, 82200 Львівська обл. вул. С.Бандери 44
  • Email : Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Телефони : +38 (03247) 6-61-86

  • комп‘ютерна томографія та мамографія : +38(097)369-53-02

Ми в соцмережах

© Санаторій Шахтар Веб дизайн ArtWeb